Energieleveranciers:

Zie hieronder Energie aanbieders voor het afsluiten van een Energie contract ondanks een BKR-registratie.

Energie zonder kredietcheck

Het vergelijken van energieabonnementen scheelt soms behoorlijk in de portemonnee. Overigens is het in uitzonderlijke gevallen soms mogelijk om energie zonder kredietcheck te krijgen. Dit komt bijvoorbeeld voor wanneer een foutje is gemaakt tijdens de verhuizing. Wellicht hebben de vorige bewoners van een huis een betalingsachterstand gehad, waardoor je als nieuwe bewoner bij het BKR geregistreerd staat. In een dergelijke situatie is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met de energieleverancier. Deze voert namelijk een kredietcheck uit, en ziet dat je bij het BKR geregistreerd staat. Daarnaast dien je om een verklaring van de makelaar te vragen waarin staat dat je de nieuwe bewoner bent. Een kopie van de huurovereenkomst is ook toegestaan. Door snel te handelen voorkom je misverstanden, en krijg je als nieuwe bewoner energie met BKR.

Grote verschillen tussen energieleveranciers

Wanneer je gas- en licht wilt afsluiten is het belangrijk om online goed te vergelijken. Je financiële situatie is immers al problematisch genoeg. Het blijkt dat energieleveranciers onderling sterk verschillen wat betreft hun houding tegenover een BKR registratie. Zo loopt de hoogte van de borg die je moet betalen sterk uiteen. Ook de tijd die een spoedaanvraag in beslag verschilt per leverancier. Het is dan ook belangrijk om goed te kijken naar je persoonlijke situatie. Let daarnaast ook op de contractduur, dit kan verschillen tussen 1 tot 3 jaar. Er zijn zelfs een aantal aanbieders waarbij het mogelijk is om elke maand je contract op te kunnen zeggen. Dit zijn flexibele contracten, energie maandelijks opzegbaar is meestal iets duurder maar biedt daartegen een groot voordeel. Je zit niet aan een langdurig contract vast. Stel jezelf de volgende vragen:

Wat is mijn financiële situatie?

  • Hoeveel tijd heb ik nog voordat het gas- en licht wordt afgesloten?
  • Hoeveel borg wil ik ongeveer betalen?
  • Hoeveel rente betaalt de energieleverancier terug?

Het BKR

Soms komt het voor dat iemand een factuur niet kan betalen. Misschien heb je dit zelf ook wel eens meegemaakt. Dit is een erg vervelende situatie. Vaak ontvang je binnen enkele dagen een betalingsherinnering van de energieleverancier. In principe is er nog niks aan de hand wanneer je direct betaald. Wanneer je echter binnen 2 weken nog niet voldoet ontstaat er een probleem. In een dergelijke situatie krijg je een aanmaning op de deurmat. Ook delen de meeste energieleveranciers een boete uit. Deze boetes kunnen uiteenlopen van € 15 bij de Nederlandse Energie Maatschappij tot wel € 40 bij leveranciers als Nuon, Electrabe etc.

Gas- en elektriciteit afgesloten: wat nu?

Een boete is niet het enige waar een betalingsachterstand toe kan leiden. Soms komt het zelfs voor dat de energieleverancier het contract beïndigd en je gas- of elektriciteit binnen 10 tot 20 werkdagen afsluit. Dit is uiteraard niet de bedoeling, want zo kun je niet leven in een huis. Zorg er in een dergelijke situatie voor dat je zo snel mogelijk contact opneemt met je huidige energieleverancier. Wellicht dat je met elkaar nog tot een oplossing kunt komen. Wanneer dit helaas niet lukt zul je zo snel mogelijk een andere energieleverancier moeten vinden.

Spoedaanvraag

Bij het aanvragen van gas- en licht is het belangrijk om snel te handelen. Niet elke energieleverancier is namelijk even snel met het verwerken van een spoedaanvraag. In het meest gunstige geval heb je binnen 2 werkdagen weer gas- en licht, maar soms duurt het wel 2 maanden. Zodoende is het belangrijk om aan de energieleveranciers te vragen hoe lang het duurt voordat een spoedaanvraag is verwerkt. Duurt het te lang bij een bepaalde energieleverancier? Stap dan snel over om problemen te voorkomen.

Het BKR en Energie

Wanneer je de energie- en gasrekening niet kunt betalen word je geregistreerd als ‘wanbetaler’ bij het BKR. Het Bureau Krediet Registratie (BKR) is een bekende instantie in Nederland. Het houdt onder andere betalingsachterstanden in verschillende sectoren bij. Ook gas- en elektriciteit leveranciers zijn aangesloten bij het BKR. Je bent zeker niet de enige die geregistreerd staat bij het BKR. Naar schatting bevinden ongeveer 740.000 Nederlanders zich in deze situatie. Zij hopen er uiteraard zo snel mogelijk uit te komen.

Registratie bij het BKR

Energieleveranciers maken gebruik van het BKR omdat ze op die manier kunnen controleren of iemand een betalingsachterstand heeft. Het geeft ze een slag om de arm. Tegenwoordig heb je keuze uit tientallen energieleveranciers. Grote namen zijn onder andere Essent, Oxxio en Eneco. Vrijwel alle leveranciers voeren een zogeheten kredietcheck uit. Daarbij kijkt men of iemand vanwege schulden/en of betalingsachterstanden een BKR registratie heeft. Het BKR verwerkt jouw informatie in het zogeheten Krediet Informatie Systeem (CKI). Daarin staat onder andere het volgende:

  • Jouw persoonlijke gegevens
  • Het moment dat de openstaande rekening is ontstaan
  • De hoogte van de openstaande rekening
  • De maand waarin de aflossing wordt verwacht
  • De maand waarin de aflossing daadwerkelijk plaatsvindt

Borg voor risicoklanten

Wanneer iemand bij het BKR geregistreerd staat is hij of zij een zogeheten ‘risicoklant’. Wie weet geldt deze situatie wel voor jou. Je zult een aantal gevolgen ondervinden van deze registratie. Risicoklanten zijn namelijk verplicht om een borgsom te betalen wanneer ze gas- of elektriciteit willen laten afsluiten. Pas na het betalen van de borgsom ontvang je energie. Energieleveranciers hanteren deze regeling uit voorzorg. Wanneer er namelijk een betalingsachterstand ontstaat verrekenen ze deze borg met de jaarnota. Uiteraard is het de bedoeling dat je gewoon netjes betaald. In dat geval heb je zelfs recht over rente over de borg. Na het beëindigen van een energiecontract ontvang je binnen 6 tot 10 weken je borg en rente terug.

Gas en licht afsluiten met elkaar vergelijken

In Nederland is het met een betalingsachterstand niet mogelijk om een energieleverancier te vinden zonder borg. Desondanks is het handig om een energieabonnement goed te vergelijken. Het maximum bedrag aan borg verschilt namelijk per energieleverancier. Het internet is de ideale plek wanneer je een energie abonnement wilt afsluiten. Niet alleen heb je het aanvragen online vaak snel geregeld, op vergelijkingssites zie je ook meteen wat leveranciers te bieden hebben. Het is interessant om te zien hoe sterk de bedragen soms uiteenlopen. Zo dien je bij Energie Direct soms wel 1000 aan borg te betalen, terwijl het bedrag bij de Nederlandse Energiemaatschappij slechts 180 euro is.

Hoogte van de borg die je moet betalen

De hoogte van de borg heeft onder andere te maken met de manier waarop je betaalt. Bij sommige leveranciers betaal je per product, en bij andere direct het totaalbedrag. Ook komt het soms voor dat de borg wordt bepaald aan de hand van je postcodegebied. In sommige buurten hebben mensen weinig te besteden, terwijl de situatie ergens anders beter is. Hoe dan ook wordt de hoogte van de borg altijd bepaald aan de hand van je persoonlijke situatie.

Meer informatie?

Maak een keuze en lees meer informatie over de verschillende abonnementen die je kunt afsluiten met een BKR Registratie.

Internet abonnementen.

Meer info ❯❯

Sim Only abonnementen.

Meer info ❯❯

Televisie Abonnementen.

Meer info ❯❯