Uitgelicht:

Zie hieronder Autoverzekeraars voor het afsluiten van een Autoverzekering.
Testoordeel is afkomstig van de Consumentenbond.

FBTO | Testoordeel 7,9

Naar aanbieder ❯❯

Centraal Beheer | Testoordeel 7,9

Naar aanbieder ❯❯

Ohra | Testoordeel 7,6

Naar aanbieder ❯❯

Autoverzekering voor beginners (18, 19, 20 en 21 jarige)

In Nederland is het verplicht om een WA verzekering te hebben als je een auto bestuurt. Dit is de basisverzekering die je dekt tegen het maken van schade aan andere weggebruikers of hun vervoersmiddelen. Je zou dit een autoverzekering voor beginners kunnen noemen. Een autobestuurder dient dus minimaal (verplicht) WA verzekerd te zijn. Dit is belangrijk omdat je dan niet in de problemen kan komen als je schade maakt. Je hoeft dan namelijk niet bang te zijn dat je het niet kunt betalen omdat de verzekering het voor je dekt. Al moet je natuurlijk altijd proberen grote schade te voorkomen.

Autoverzekering 18 jaar

Heb je als 18 jarige al je rijbewijs behaald? Dan mag je daar zeker trots op zijn! De meeste mensen zijn over het algemeen iets ouder bij het behalen van een rijbewijs (20+). Je hebt je eerste auto gekocht en bent van plan er veel gebruik van te gaan maken. Gelijk heb je! Je wilt heel Nederland door en het liefst ook ver daarbuiten. Daar komt echter meer bij kijken dan alleen tanken en wegenbelasting betalen. Je zult je auto ook moeten verzekeren. Een autoverzekering is namelijk tot op bepaalde hoogte verplicht in Nederland. Er is veel informatie te vinden over autoverzekeringen en er zijn ook heel veel verschillende autoverzekeraars om uit te kiezen. Daarom lees je hier meer over wat er allemaal bij komt kijken. Dit helpt je bij het maken van de juiste beslissing.

De soorten autoverzekeringen

Je auto verzekeren als 18 jarige is verplicht. Echter kun je zelf kiezen hoe uitgebreid je het doet. Dit geldt overigens voor iedereen die zich verzekert, ook als je ouder bent dan 18. Dit heeft ook invloed op de prijs van de autoverzekering. Een tweedehands met minimale dekking kost je als 18 jarige gemiddeld al minimaal €80,- / €100,- . Als je een nieuwe auto volledig wilt dekken (allrisk verzekeren) kun je wel tot een paar honderd euro moeten betalen. Het is daarom aan jou om te bepalen wat je wilt en wat je belangrijk vindt. Dit is essentieel als je een goede keuze voor een autoverzekering wilt maken.

Wat een autoverzekering 18 jarige kosten gaat hangt af van wat je verzekert. Als je alleen voor de WA verzekering kiest ben je minder kwijt dan wanneer je hem extra verzekert. Bijvoorbeeld door WA Casco of Allrisk te kiezen. Je bent dan tegen veel meer verzekerd. Bijvoorbeeld schade aan jezelf of je eigen auto. Niet alleen bij ongelukken, maar ook bij bijvoorbeeld storm, hevige regen of hagel. Dit kan allemaal namelijk ook flinke schade toebrengen. Een gewone WA verzekering dekt dit niet en dat kan ertoe leiden dat je een grote schadepost te verwerken krijgt die je onmogelijk kan betalen.

Waarom verzekeren?

Zoals gezegd kunnen de kosten van schade soms flink oplopen. Zelfs wanneer jij denkt dat het maar een klein deukje of een licht krasje is ben je al snel flink wat geld kwijt. Als beginnend bestuurder is het nu eenmaal aantoonbaar dat je grotere kans maakt om in een ongevalssituatie terecht te komen. Als je dan een keer flinke schade maakt en je bent onvoldoende verzekerd, dan ben je jaren bezig met afbetalen om de kosten te dekken. Dat wil je natuurlijk voorkomen! De prijs van de premie die je betaalt aan de verzekeraar is dan maar een klein offer om zeker te zijn dat je niet in de schulden raakt.

Groot aanbod

Maar als je weet hoe je je auto wilt verzekeren ben je nog lang niet klaar. Er zijn namelijk talloze verzekeraars die autoverzekeringen aanbieden. Het is daarom soms moeilijk om een keuze te maken. Dit geldt vooral wanneer je de verschillen tussen al deze verzekeraars niet kent. Hoe vind je nou de beste autoverzekering? Want er zijn namelijk veel verschillen tussen wat de verschillende verzekeraars allemaal te bieden hebben. Het gaat dan niet alleen om de prijs die je elke maand voor je autoverzekering betaald, maar ook om de extra’s die er rondom de verzekering hangen. Het ontdekken wat de verschillen zijn vergt veel uitzoekwerk vooral voor een 18 jarige. Dat doe je natuurlijk liever anders. Het vergelijken van verschillende autoverzekeringen en pakketten biedt hier uitkomst op. Doormiddel van het invoeren van je kenteken en persoonsgegevens kun je heel makkelijk autoverzekeringen met elkaar vergelijk en op deze manier de juiste keus maken.

Prijs autoverzekering 18 jaar

Als je makkelijk een overzicht wilt hebben, dan kun je het best een vergelijkingssite gebruiken. Er zijn heel veel vergelijkingssites op internet te vinden, maar de één is misschien net iets duidelijker dan de andere. Het eerste wat je vergelijkt is de prijs (premie) van de autoverzekering. De verschillende aanbiedingen worden dan op volgorde van goedkoopste naar duurste weergegeven. Zo zie je binnen enkele seconden wat de verzekering met de laagste prijs is voor iemand in jouw situatie. Dat maakt het een stuk gemakkelijker om een snelle keuze te maken als 18-jarige bestuurder. Vervolgens kun je via de website van de verzekeraar de gekozen autoverzekering aanvragen.

Vergelijken op prijs

Het is belangrijk om als eerste te vergelijken op prijs. Omdat je namelijk nog jong bent en weinig rijervaring hebt kan de verzekering wat duurder uitvallen dan voor meer ervaren bestuurders. Als je 18 jaar bent is de kans niet zo groot dat je voldoende inkomen hebt, dus je moet verstandig met je verdiende euro’s omgaan. Doormiddel van de vergelijktool kun je de premie van je autoverzekering eenvoudig berekenen. Zodat je weet waar je ongeveer vanuit moet gaan. Zo kun je zorgeloos autorijden zonder dat je te veel premie per maand moet betalen.

Kosten drukken

Er zijn een aantal manieren hoe je je autoverzekering 18 jaar kosten kunt verlagen. Zo is het bijvoorbeeld verstandig om veilig en verantwoord te rijden. Elk jaar dat je geen schade maakt dan kan de premie iets omlaag gaan. Dit noemt men in de verzekeringswereld de schadevrije jaren. Hoe meer van deze jaren je achter elkaar hebt, hoe lager je verzekering zal worden. En dat begint al snel mee te tellen. Als je dus zorgt dat je niet te wild en roekeloos door het verkeer beweegt, dan voel je dat op meerdere manieren in je portemonnee. Geen schadekosten en een steeds lagere verzekering zijn je beloning.

Goedkoopste autoverzekering 18 jarige

Als beginnend bestuurder moet je slim omgaan met de nieuwe situatie waar je in zit. Je auto gaat je namelijk geld kosten, maar hoeveel het gaat kosten kun je zelf bepalen. Slim is het bijvoorbeeld om te beginnen met een tweedehands auto die niet zo lang meer mee zal gaan. Je kunt dan namelijk kiezen om alleen de basis WA verzekering af te sluiten. Dit is waarschijnlijk de goedkoopste autoverzekering voor een 18 jarige die bij een vergelijking uit de test komt rollen. Mocht je auto namelijk schade krijgen, dan is het vaak goedkoper om een andere tweedehands te kopen. Wanneer je als 18 jarige de goedkoopste autoverzekering probeert te vinden zal je misschien iets opvallen. In Amsterdam en Rotterdam betaal je als jongere veel meer voor dezelfde verzekering dan in bijvoorbeeld Zuidland of Andijk. Zonder dat je verzekering uitgebreider is. Het is namelijk zo dat verzekeren in de Randstad meer kost dan in de buitengebieden. Dit heeft onder meer te maken met het aantal schades dat er gemiddeld per gebied wordt gemaakt. Dit is een risicoberekening die de verzekeraars maken.

Online afsluiten

Als je klaar bent met het vergelijken van je autoverzekering en je hebt een keuze kunnen maken dan kun je de verzekering vaak ook direct online afsluiten. Zorg er wel voor dat je al je gegevens alvast bij de hand hebt. Online een autoverzekering afsluiten is soms nog iets voordeliger ook en soms levert het je een leuke extraatje op. Maar het is natuurlijk vooral lekker handig. Zo ben je er per direct verzekerd en kun je gewoon lekker in je auto stappen en kilometers maken. Dat is uiteindelijk waar het je om te doen is natuurlijk.

Hoe jonger hoe duurder

Je komt er helaas niet onderuit. Als je net begint als bestuurder dan zal je verzekering helaas eenmaal wat duurder zijn, dan voor een oudere bestuurder of iemand die zijn rijbewijs langer heeft en meer schadevrije jaren heeft opgebouwd. Zeker de premie van de autoverzekering voor ligt vaak relatief een stuk hoger. Dit kan tot wel dertig euro per maand verschillen van iemand die halverwege zijn twintiger jaren is. Het is daarom belangrijk om eerst goed uit te zoeken of je over langere termijn wel genoeg inkomsten hebt om de autoverzekering te kunnen blijven betalen. Als je namelijk niet betaalt rijd je zomaar ineens weer onverzekerd rond. Met alle gevolgen die daarbij kunnen horen.

Groter verschillen onderling

Misschien denk je dat vergelijken niet nodig is. Je hebt je misschien laten overtuigen door je ouders om voor een bepaalde verzekeraar te kiezen. Toch is niets minder waar. De verschillen tussen de prijzen bij de verzekeraars zijn echt heel groot. Dit kan oplopen tot tientallen euro’s per maand voor dezelfde verzekering. Door niet te vergelijken bestaat dus de mogelijkheid dat je veel te veel gaat betalen. Het loont daarom altijd om de verschillende autoverzekeraars en verzekeringen goed met elkaar te vergelijken, voordat je een misschien een overhaaste keus maakt.

Een auto kiezen

Het loont niet alleen om autoverzekeringen te vergelijken maar ook om de juiste auto te kopen. Afhankelijk van de auto, kan de premie van je autoverzekering namelijk erg in prijs verschillen als je net een ander model of net een ander merk kiest. Dit komt je portemonnee dus ten goede. Het is natuurlijk heel verleidelijk om in een dure bak rond te rijden, maar het neemt ook een flinke hap uit je zuurverdiende loon. Denk daarom eerst eens na over de keuze van auto. Wat is het beste voor jou op dit moment om te doen. Aan de hand daarvan kun je een goede verzekering vergelijken die niet te veel hoeft te kosten.

Geen willekeur

Alle bovenstaande feiten over de prijs autoverzekering 18 jaar komen misschien wat oneerlijk op je over. Het lijkt misschien net alsof de verzekeraars zomaar een groep, de jongeren, hebben gekozen om flink aan te verdienen. Toch is dat niet geheel waar. Er zijn natuurlijk genoeg jongeren die te veel betalen omdat ze uiteindelijk nooit schade zullen maken. Maar uit veel onderzoeken blijkt dat de plek waar je woont, de leeftijd en rijervaring die je hebt en soort auto dat je rijdt, allemaal van invloed zijn op de hoogte van de premie van je autoverzekering.

Goedkope basis, kleine uitbreiding

Als 18 jarige (student) maak je waarschijnlijk al genoeg kosten en is het leven al duur genoeg. Je bent misschien geneigd om de auto alleen WA te verzekeren vanwege de lagere premie in vergelijking met een WA+ verzekering. Een WA+ verzekering, zoals dit heet, is slechts enkele euro’s duurder. Vaak minder dan twee tientjes extra. Maar dan krijg je er wel direct enorm veel extra dekking voor terug. Dat is natuurlijk een overweging die het waard is om in gedachten te nemen. Door een goedkope basisverzekering met een kleine uitbreiding te nemen heb je meer dekking en kost het je veel minder of zelfs helemaal niks wanneer je te maken krijgt met brand, diefstal, stormschade of ruitschade.

Allrisk een optie?

Een WA+ verzekering is voor velen dus goed haalbaar. Ook als je 18 jaar oud bent. De duurste verzekeringsvorm komt pas als je nog een stap verder gaat. Een allrisk verzekering, deze verzekering vergoedt naast de standaard WA ook de schade aan je eigen auto. Ook als je zelf de schade hebt veroorzaakt. Een allrisk verzekering wordt vooral afgesloten voor auto’s die niet ouder zijn dan 5 jaar. Als je dus veel geld hebt uitgegeven aan een dure auto, en je bent nog niet zo ervaren, dan is een allrisk autoverzekering zeker het overwegen waard.

Nu de lasten, later de lusten

De premie van een autoverzekering voor een 18 jarige zijn nu eenmaal niet mals. Bedenk je dan ook dat iedere jonge bestuurder hiermee te maken krijgt. Maar er staat ook iets tegenover. Als je ouder wordt, en je hebt voldoende rijervaring en schadevrij jaren, dan zullen de kosten flink dalen. Je plukt dus op latere leeftijd de vruchten als je nu een goede verzekering kiest en je er ook naar gedraagt. Zie het als een beloning voor verstandig handelen. Dat is ook iets waard. Kijk daarom als je gaat vergelijken ook naar de toekomst en wat je daarvan verwacht. Zo kun je een goede keuze maken.

Goed vergelijken

Voordat je een autoverzekering afsluit is het aan te raden om goed te vergelijken. Gebruik om te beginnen een vergelijkingssite en bekijk alle verschillende opties en hun uitkomsten. Dit is niet veel werk en geeft je wel al een vrij compleet overzicht. Wat je ook kunt doen, als je echt alles wilt weten, is zelf offertes aanvragen. Als je een aantal verzekeraars benadert kun je die ook weer met elkaar vergelijken en er kan zelfs wel eens een prijsverschil zitten tussen de directe offerte en de prijs op de vergelijkingssite. Vergelijk dus zo veel mogelijk prijzen voor je een beslissing neemt over je goedkoopste autoverzekering.

De voorwaarden van een autoverzekering

Een autoverzekering voor beginners is niet alleen afhankelijk van de prijs. Hoewel je er natuurlijk zo goedkoop mogelijk uit wilt komen zijn er ook andere zaken die je moet overwegen. Dit zijn de extra’s die de verzekeraars bieden. Zelf noemen ze dit de voorwaarden. Dit zijn bepalingen die in het contract dat je afsluit zijn opgenomen over zaken die rondom je auto en het maken of krijgen van schade te maken hebben. Deze voorwaarden kunnen flink verschillen en dat is soms niet in de prijs terug te zien.

Total loss

Je auto verzekeren als 18 jarige betekent dat je na moet denken over de situatie waarin je auto total loss raakt. Dit betekent dat de schade zo groot is dat repareren duurder wordt dan vervangen. De auto wordt dan total loss verklaard door een expert. Eén van de voorwaarden waar je naar moet kijken is de uitkering die een verzekeraar doet als je dit overkomt. Hoe hoog is het bedrag en waar hangt dit van af. Zet dit ook af tegen de premie die je betaalt. Vind je dat wat je krijgt wel erg weinig is, kijk dan of je elders beter af kunt zijn.

Als je schade maakt die dusdanig is dat je niet verder kunt, dan is het natuurlijk belangrijk dat iemand je komt helpen. Dit is als het goed is in de voorwaarden van je verzekering opgenomen. De mate van hulp kan echter verschillen. Let er bijvoorbeeld op of je direct wordt geholpen of dat je het eerst zelf moet uitzoeken. En als je auto wordt weggesleept door de garage, krijg je dan van je verzekeraar dekking voor vervangend vervoer? Als dat niet zo is zit je namelijk ineens zonder auto. Dit is belangrijk als je afhankelijk bent van je auto voor je werk.

Voorwaarden versus prijs

Je moet uiteindelijk voor jezelf bepalen wat je het belangrijkst vindt als je autoverzekeringen gaat vergelijken wanneer je nog maar 18 jaar bent. Als je goed geholpen wilt worden op alle mogelijke manieren, kijk dan meer naar de voorwaarden dan naar de prijs. Wil je echter gewoon zo goedkoop mogelijk wegkomen dan moet je uitsluitend de laagste prijs uit de vergelijking filteren. Dit is een keuze die alleen jij zelf als 18-jarige kunt maken. Zorg alleen wel dat je goed geïnformeerd bent als je hem gaat maken.

Tot slot

Uiteindelijk gaat autorijden vooral om veiligheid en verantwoording dragen maar natuurlijk ook plezier hebben. Laat je dus vooral niet afschrikken door alle zaken die erbij komen kijken. Verzekeringen zijn nu eenmaal noodzakelijk. Als je er eenmaal een hebt gekozen is de zorg eigenlijk voorbij. Je hebt namelijk gedaan wat je moest doen en kunt nu onbezorgd de weg op. Vooral in je jonge jaren kun je op deze manier heel veel ervaring opdoen waar je later profijt van hebt. Bijvoorbeeld doordat je autoverzekering goedkoper wordt vanwege je keurige rijgedrag. Dat alleen is de moeite van het uitzoeken al meer dan waard, toch?

Let op! Wij zijn geen bemiddeleraar of adviseur en slaan geen persoonlijke gegevens op!

Meer informatie?

Maak een keuze en lees meer informatie over de verschillende abonnementen die je kunt afsluiten met een BKR Registratie.

| Internet Abonnementen |

Meer info ❯❯

| Sim Only Abonnementen |

Meer info ❯❯

| Televisie Abonnementen |

Meer info ❯❯